Logo. Klikkaus vie etusivulle.

Jaana Tolmunen & Juha Pitkänen

Jaana Tolmunen & Juha Pitkänen

Jaana: Olen tanssinut lapsesta saakka, tanhuamisesta ja kansantansseista sai kaikki alkunsa. Nuorisoseuratoiminta oli siihen aikaan voimissaan, ja illat touhuttiin Iisalmessa Pörsänmäen nuorisoseurantalolla ja kasvettiin samalla yhdistystoimintaan järjestäen mm. ohjelmallisia iltamia ja tansseja. Tokihan siinä tanssivarvasta kutitti jo tuolloin tanssin viejänä muita tyttöjä tanssittaen. Noin 13-vuotiaana aloin tanssia enemmän seuraajan roolissa. Ajokortin saatuani ulottuivat tanssimatkat jopa 200 km suuntaansa, mikä ei tänäkään päivänä ole ihmeellistä!

Juha: Aloitin tanssiharrastukseni syksyllä 1993 ensimmäisellä alkeiskurssilla Keljon Tapiolan nuorisoseurantalolla. Tanssikipinä syttyi välittömästi, vieläkin ensimmäistä tanssiopea kiittäen. Siitä alkoi aktiivinen lavatanssielämä Jyväskylän seudulla ja myöhemmin pääkaupunkiseudulla. Jyväskylän seudun lavoille palasin vuonna 2004. Mieluisimmat tanssilajit ovat vaihdelleet vuosien aikana vaihtoaskel-tyyppisestä beatista fuskuun, buggiin ja salsaan. Olen ”lavalajien” suhteen lähes kaikkiruokainen: Vain argentiinalainen tango ei ole - ainakaan vielä - saanut minua pauloihinsa.

Tapasimme yllätys, yllätys …tansseissa. ”Saisiko yhdeksän seuraavaa samanlaista” oli varsin onnistunut ”iskurepliikki”. Yhteistä tanssiuraamme olemme tallanneet jo 12 vuotta, joista ohjaajatehtävissä Kestävillä kuutisen vuotta. Monenlaista ohjaajakoulutusta on tullut haalittua. Seuratanssin perusohjaajakoulutuksen suoritimme vuonna 2018 SUSELin koulutuksessa, sitä ennen useita lajikohtaisia ohjaajakoulutuksia mm. fuskuun, buggiin ja kansantanssin omaisiin tansseihin. Varsinkin buggin maailmaan perehtyen olemme viettäneet useita vauhdikkaita viikonloppuja kotimaisilla leireillä ruotsalaisten huipputanssijoiden ohjauksessa. Viimeisimpänä olemme kehittäneet itseämme salsan parissa, ja loppua ei näy, aina hamuaa jotain lisää.

Tunneillamme pidetään yllä rentoa meininkiä aihetta unohtamatta. Oman vartalon hallinta, tasapaino ja liike ovat tärkeitä elementtejä. Tanssilajeilla on omat lajinomaisuutensa, jotka pyritään tuomaan esille jo alkeiskursseista lähtien. Molemmilla (viejä ja seuraaja) on oma tärkeä roolinsa yhteisen sujuvan tanssin luomiseksi. Jaana varsinkin on kova analysoimaan syitä ja seurauksia, ja niinpä saat kursseillamme myös henkilökohtaista korjaavaa palautetta, useimmiten ihan pyytämättä. 

Ohjaamista tukee myös vastakkaisen roolin ymmärtäminen: Jaana  tanssii usein viejän roolissa ja Juhakin kokeilee ”mielellään” seuraamista.

Tanssinhimo ja tanssissa kehittymisen halu on kyltymätön ja sen soisimme tarttuvan kurssilaisiinkin. Meidät löydätkin usein tanssilavoilta viihtymässä lajin parissa, usein myös hakurivistä. Rohkeasti vaan pokkaamaan!

J&J  (Päivitetty 14.1.-19)